Het vroege werk van Berkulin kan men exact, constructivistisch en systematisch noemen. Cirkel, driehoek en vierkant zijn vaste elementen binnen zijn beeldhouwwerken. Zijn werk gaat naar eigen zeggen over vormen en massa’s en vooral de tussenruimtes. Blokfiguur bestaat weliswaar uit rechte abstracte vormen, maar tegelijk valt er een zittend menselijk figuur in te herkennen. Dit beeld is bij Moeskops Staalbouw in Bergeijk vervaardigd, zoals voor de meeste werken in cortenstaal geldt.
Achtergrond
Berkulin studeerde textiel in Helmond; o.a bij Vlisco, waarvoor hij later ook gaat werken. Vanaf 1958 volgt hij de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven (afdeling tekenen en schilderen). Behalve als zelfstandig schilder/tekenaar gaat hij daarna als beeldhouwer aan het werk. Zijn bekendheid in de regio Eindhoven dankt hij o.a. aan het werk Swing (1969/1977) langs de Karel de Grotelaan. Textiel blijft hem aantrekken. Rond 1979 maakt hij een aantal vloerbeelden uit restmaterialen van een constructiewerkplaats.
Daarnaast was hij docent aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1972-1982) en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (1981-1999). Berkulin kreeg in 2002 de Jeanne Oosting Prijs.