• Slide 1

  Kijken, voelen, ruiken en
  luisteren naar kunst

 • Slide 2

  Kijken, voelen, ruiken en
  luisteren naar kunst

 • Slide 3

  Kijken, voelen, ruiken en
  luisteren naar kunst

 • Slide 4

  Kijken, voelen, ruiken en
  luisteren naar kunst

 • Slide 5

  Kijken, voelen, ruiken en
  luisteren naar kunst

 • Slide 6

  Kijken, voelen, ruiken en
  luisteren naar kunst

Cultuurhuis Bergeijk wordt het definitieve informatie- en startpunt voor de fiets- en wandelroutes van Beeld & Beleving! Het Cultuurhuis ligt aan de overzijde van het Mien Ruys Park, de centrale expositieplek van Beeld & Beleving. In het Cultuurhuis kunt u als bezoeker van Beeld & Beleving iets nuttigen, gebruik maken van het toilet of één van de binnenexposities bekijken. Baliemedewerkers geven informatie en helpen u op weg met de routes van Beeld & Beleving.
Stichting Rietveld & Ruys - mede-organisator van de expositie - is sinds 2020 partner geworden van het Cultuurhuis. Ze organiseert hier tentoonstellingen en laat er de Rietveldsafari's starten. 
foto: Jan Biessen

   

Tijdens Beeld & Beleving gaan vier beeldhouwers een drietal weken aan de slag. In het park zullen zij ter plekke gaan hakken. Dit proces is voor het publiek te volgen en live bij te wonen. De blokken arduin die de kunstenaars hiervoor willen gebruiken, zijn deze week vanuit de groeve naar het Mien Ruys Park bij Rijksmonument De Ploeg gebracht. De stenen zullen later nog naar hun definitieve plek worden verplaatst. 

      

In het Brouwersbos en in het Mien Ruys Park werden onlangs monumentale beelden geplaatst die onderdeel zullen uitmaken van de beeldenroute Beeld & Beleving 2021. Kunstenaar Jos Smeets realiseerde i.o.v. de gemeente een vijf meter hoge toegangspoort uit cortenstaal in het silhouet van een eikel. Het beeld is gemaakt n.a.v. het feit dat in 2019 Bergeijk 550 jaar stadsrechten had. Een tekst hierover is uitgefreesd en wordt van binnenuit verlicht.
Van de Belgische kunstenaar Jaak Hillen werd een bestaand werk uit Zuid-Duitsland naar het Mien Ruys Park overgebracht voor een bruikleen van vijftien jaar. Dit object - getiteld Oerbron - roept door zijn archaïsche vorm associaties op met de monolieten van Stonehenge.

Jan Biessen fotografeerde het Mien Ruys Park en legde daarbij ook enkele permanent geplaatste beelden vast. Zijn foto's geven de monumentale kracht van natuur en kunst op deze plek prachtig weer! Bijzonder is de betonnen Fontein van Aart Tijnagel en Robert Schaap, beide ontwerpers van De Ploeg. Deze fontein werd in 1973 door het personeel van Weverij De Ploeg aangeboden naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het bedrijf.
De geometrische vormentaal verwijst naar het beeldmerk van De Ploeg: ‘de binding’. In het midden van het bassin bevindt zich een schuin doorsneden kubusvorm opgebouwd uit staande rechthoekige volumes. De verspringing in hoogte brengt het water in beweging.

 

Vanwege de maatschappelijke situatie die is ontstaan door het coronavirus en de gevolgen daarvan voor mens en samenleving is besloten om de expositie dit jaar geen doorgang te laten vinden.

Neem contact op

Kom op bezoek!

Mien Ruys Park
Riethovensedijk 20
5571 CR, Bergeijk

Postadres

Beeld & Beleving
Burg Magneestraat 96
5571 HG Bergeijk